Kunst og kultur

Vi deler kunst- og kulturopplevelser med dere som reiser, fordi vi tror det gjør reisen enda bedre. Her kan du lese mer om opplevelsene du kan få på reisen.

En benk og et skilt med teksten  Ulsrud  på en vegg dekket av fargerik kunst. Foto.

Kunst på Ulsrud T-banestasjon. Foto: Sporveien AS

Kunst og kultur på reisen 

Å reise med T-bane eller trikk handler om mer enn å bli fraktet fra A til B. Det handler om å skape en god tur og fine opplevelser underveis. Derfor byr vi på kunst- og kulturopplevelser på reisen og på våre stasjoner. Vi kaller det «Sporveiskunst».  

Vi har tre gallerier som blir sett av mange tusen reisende hver eneste dag: 

  • Sporveispassasjen på Jernbanetorget viser flere, spennende utstillinger gjennom året. 
  • Galleriet på Tøyen T-banestasjon blir brukt av Naturhistorisk museum for å nå et større publikum.
  • Galleriet på Carl Berner T-banestasjon blir benyttet av Norsk Billedhoggerforening.  

Du kan også oppleve musikalske innslag når du reiser med oss. Vi har gjennom flere år samarbeidet med Oslo-filharmonien, som fra tid til annen byr på små konserter på stasjoner, holdeplasser og trikker. I tillegg samarbeider vi med et mangfold av kunst- og kulturmiljøer om utstillinger og arrangementer i løpet av året, blant annet under Miniøya, Oslo Kulturnatt og Operatrikken.  

Sporveisdikt er en serie utvalgte dikt som presenteres om bord på trikk, T-bane og enkelte T-banestasjoner gjennom året. Målet er å ta poesi ut i byen, og gi innbyggere og besøkende i Oslo en kulturopplevelse på reisen. Prosjektet støttes av Kulturrådet og organiseres av Den norske Forfatterforening og Sporveien. 

Lang tradisjon for kunst og utsmykking 

Sporveiskunsten har røtter tilbake til utviklingen av T-banenettet på 60-, 70- og 80-tallet. Da T-banestasjonene ble bygget, ønsket både Oslo kommune og Sporveien å gjøre reisen ekstra hyggelig. Flere av stasjonene ble utsmykket gjennom et kommunalt program, andre gjennom konkurranser i vår regi. Vi legger fortsatt stor vekt på den kunstneriske utsmykkingen når vi bygger nytt eller rehabiliterer stasjoner.  

Mye av utsmykkingen på stasjonene har hatt en anonym tilværelse i perioder, men i 2013 begynte vi å kartlegge kunsten langs T-banelinjene. Slik sørger vi for at den – og historiene bak – blir dokumentert og tatt vare på. Vi samarbeider med Kulturetaten om å ta vare på kunsten på T-banestasjonene, og flere av verkene på de ulike stasjonene inngår i Oslo kommunes Kunstsamlinger.  

Last ned