470 millioner år gamle fossiler får nytt liv på Tøyen T-banestasjon

Sporveien og Naturhistorisk museum har inngått et spennende samarbeid for å synliggjøre og bevare en unik fossilforekomst ved stedet der ny adkomst til Tøyen T-banestasjon skal bygges.

I forbindelse med ny adkomst til Tøyen T-banestasjon har Sporveien og Naturhistorisk museum inngått et samarbeid for å synliggjøre de unike fossilforekomstene i området – blant annet til bruk i undervisning.

I forbindelse med ny adkomst til Tøyen T-banestasjon har Sporveien og Naturhistorisk museum inngått et samarbeid for å synliggjøre de unike fossilforekomstene i området – blant annet til bruk i undervisning.

Fossiler av trilobitter, urtidsblekkspruter og andre skapninger fra ordoviciumperioden blir nå en del av hverdagen for tusenvis av reisende.

– Dette er et fantastisk eksempel på hvordan vi kan kombinere byutvikling og formidling av naturhistorie, sier konserndirektør for infrastruktur og prosjekter i Sporveien, Thor Georg Sælid.

Et samarbeid mellom vitenskap og infrastruktur

Sporveien og Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo har inngått et samarbeid for å integrere fossilene i utformingen av den nye adkomsten til Tøyen T-banestasjon. Målet er å ta vare på stedets vitenskapelige verdi – og gjøre den tilgjengelig som en attraksjon for både små og store.

– Det er spennende å jobbe med et prosjekt som kombinerer byutvikling, formidling av naturarv og sikkerhet. Vi har sammen med MDH og Sweco lagt stor vekt på å finne løsninger som ivaretar både fossilforekomsten og kravene til en universelt utformet stasjonsinngang integrert i Tøyenparken, sier prosjektleder i Sporveien, Hans Olav Drømtorp Kristiansen.

Fra urtid til hverdag – forslag til utforming

Arkitektkontoret MDH har laget forslag til hvordan fossilene kan synliggjøres. I konseptet skjæres en blokk av fossilfeltet ut og plasseres på parksiden av adkomsten, sammen med informasjonsskilt og benker.

Det planlegges også å kartlegge eventuelle nye fossiler under utgravingen, som kan brukes i utsmykningen.

Materialvalg som varer

Adkomstbygget får en tydelig, robust karakter med bruk av betong, tegl og stein – godt tilpasset både Tøyen stasjon og nærliggende bygg. Bygningen er tett integrert med landskapet i parken med blant annet beplantede tak, belegningsstein og sittearealer.

Fasadene utføres med en prikkhamret betongoverflate i varme toner som glir godt inn i terrenget og med fargepaletten i området. Innvendig kles veggene med en rødlig teglflis som knyter seg til den karakteristiske teglstenen på stasjonen.

En stasjon med historie under føttene

Naturhistorisk museum vil bidra med skilt, illustrasjoner og plaketter som forklarer fossilene.

Slik skal geologien ikke bare bevares – men også gi reisende en opplevelse av å reise i både tid og rom.

– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med Sporveien. Vi bruker allerede området til publikumsarrangementer og i undervisning av studenter. I tillegg har også grunnskoleelever i område vært med å utvikle et undervisningsopplegg her, sier professor i paleontologi ved Naturhistorisk museum, Hans Arne Nakrem.

Samarbeidet bygger videre på utstillingene som Naturhistorisk museum allerede har etablert i montrene ved dagens inngang, og skal gjøre den nye inngangen til Tøyen T-banestasjon til en liten oppdagelsesreise i seg selv.


Sporveien er Norges største leverandør av kollektivtransport målt i antall reiser. I datterselskapene. Sporveien T-banen, Sporveien Trikken og Unibuss ble det i 2023 gjennomført 256 millioner enkeltreiser. Konsernet har 3700 ansatte, og i 2023 hadde selskapet en omsetning på 5,6 milliarder kroner.

 

Sporveien eier, utvikler og forvalter infrastrukturen knyttet til T-bane og trikk - det vil si skinner, stasjoner, tuneller, baser, bygninger og signalanlegg. Konsernet har også et helhetlig ansvar for driften av kollektivtrafikken, inkludert vedlikehold og oppgraderinger av vogner, busser, skinner og annen infrastruktur.

 

Sporveien eier i tillegg datterselskapene Sporveien Vognmateriell, Sporveien Bussanlegg og Sporveien Media. Sporveien er 100 prosent eid av Oslo kommune.

 

Sporveien skal bidra aktivt til at Oslo har et fremtidsrettet, sikkert og miljøvennlig kollektivtilbud som ivaretar innbyggernes mobilitetsbehov. Vi skal bidra til å forvalte ressursene i kollektivsystemet slik at samfunnet får mest mulig kollektivtrafikk for pengene.