Etterstad base - oppgradering og områdeutvikling
T-banens verksted på Etterstad skal oppgraderes for økt kapasitet og produksjon, fra et lukket industriområdet til en del av byen og nabolaget.

Forslag til ny utvikling av Etterstad base, sett fra sør (Sporveien/Illustrasjon: PIR2 Oslo/Luce atelier).
Fakta om prosjektet
-
Status
Utvikling
På denne siden
T-banens verksted på Etterstad skal oppgraderes for økt kapasitet og produksjon for fremtidens T-banedrift. I sammenheng med oppgraderingen av driftsbasen, tilrettelegges det i planarbeidet også for en helhetlig områdeutvikling. Nye boliger, kontor- og næringsarealer, offentlige funksjoner, grøntarealer, torg- og møteplasser med mer, vil gi et attraktivt- og mer tilgjengelig byrom på Etterstad, som samtidig vil bidra til en effektiv knutepunktsfortetting mot Helsfyr T.
Den nye utviklingen vil bryte opp barrieren som driftsbasen oppleves som i dag, og samtidig tilføre nabolaget og byen et helt nytt tilbud og nye kvaliteter som vil være med på å skape et attraktivt bomiljø på Etterstad.
Planens innhold
Formål og areal
Driftsbase | 15 050 m2 |
Bolig | 32 000 m2 (250-300 boliger) |
Kontor | 16 150 m2 |
Næring | 8350 m2 |
P-kjeller | 8137 m2 |
Torg- og møteplasser | 4770 m2 |
Grøntområder | 1490 m2 |
Gatetun | 3020 m2 |
Bakgrunn
Sporveien har hatt virksomhet på Etterstad helt tilbake til 1923, først for trikken som da hadde endestopp på Etterstad. Med utvidelsen av det østlige T-banenettet på 1960-tallet tok T-banen over verkstedvirksomhet på tomten, og trikkelinjen ble etter hvert lagt ned. Etterstad Base er i dag en av Sporveiens to baser for vedlikehold av T-banen i Oslo. Med økt satsing på kollektivtransport, flere avganger og utvidelse av T-banenettet med Fornebubanen, er det behov for en oppgradering av driftsbasen på Etterstad.
God drift av T-banen og basen er Sporveiens første prioritet, og er derfor premissgivende for annen utvikling av området. Sentralt i dette arbeidet står lokk over dagens driftsbaseområde, samt det å finne gode løsninger for å binde områdene Helsfyr, Bryn og Etterstad bedre sammen.
Er du nabo til et av våre prosjekter?
Her finner du relevant informasjon dersom du blir påvirket av et av våre byggeprosjekter.
Etterstad base
Planområdet ligger lokalisert på Etterstad, mellom Helsfyr og Brynseng T-banestasjon, og omfatter Sporveiens driftsbase som i dag er avlukket for allmennheten. Tomteområdet inkluderer også eiendommen med gnr/bnr. 237/30 som i dag eies av stiftelsen Steinskulptur.

Eksisterende situasjon. Illustrasjon: PIR2 Oslo
Hva er en driftsbase?
Sporveien gjennomfører planlagt og korrektivt vedlikehold av T-banens infrastruktur som spor, strømforsyning, signalanlegg, sambandsanlegg, stasjonsanlegg med mer, for om lag 600 millioner kroner årlig. Arbeidet utføres i stor grad om natten mens T-banen ikke går. I tillegg utføres det daglige rutiner som eksempelvis snøbrøyting eller vask av T-banesystem. Alt dette arbeidet koordineres og initieres fra Etterstad driftsbase, hvor også alt av maskiner, lager og øvrig utstyr for å gjøre dette svært viktige vedlikeholdet oppbevares.
Gevinster ved ferdigstillelse
Hensikten med planarbeidet er å oppgradere Sporveiens driftsbase som en klimatisert base for å kunne fortsette med det viktige vedlikeholdsarbeidet på T-banenettet. Ved å bygge inn driftsbasen under et lokk er det samtidig mulig å tilrettelegge for nye boliger, næring og publikumsrettet virksomhet rundt og over basen. Det skal også etableres nye forbindelser, grønnstruktur, torg- og møteplasser som binder området sammen og samtidig bryter opp barrieren som driftsbasen er i dag. På den måten kan området bli en del av en ønsket byutvikling i området mellom Helsfyr-Bryn, gi et nye tilbud til nabolaget og sikre byens behov for areal til teknisk infrastruktur.

Illustrasjon: PIR2 Oslo
Planprosess
Sporveien varslet i november 2020 oppstart av planarbeid på Etterstad base i Etterstadsletta 48 mfl. Frem til nå har Sporveien gjennomført en omfattende reguleringsplanprosess, der konsekvenser og muligheter for ny utvikling er utredet og vurdert. Sporveien har gjennom prosessen vært i dialog med omkringliggende grunneiere og interessenter, der det også har blitt avholdt informasjonsmøter for naboer. Planforslaget ble lagt ut til offentlig ettersyn i november 2023, med frist for innspill 8. januar 2024.
Etter høringsperioden har planforslaget blitt bearbeidet basert på høringsinnspill og anbefalinger fra Plan- og bygningsetaten, og det foreligger nå et revidert planforslag som er klargjort for oversendelse og etter hvert politisk behandling i rådhuset. Målsetningen er at planforslaget blir politisk vedtatt i siste halvdel av 2026.
Revidert planforslag
Etter at offentlig ettersyn og høringsperioden for planforslaget var ferdig 8.januar.2024, har planforslaget blitt endret basert på anbefalinger fra Plan- og bygningsetaten og høringsinnspill som har kommet inn fra naboer, etater og andre berørte interessenter. Til høring var det tre alternative planforslag, og nå foreligger det kun et revidert planalternativ som skal legges til grunn for videre behandling hos Plan- og bygningsetaten.

Revidert planalternativ. Illustrasjon PIR2 Oslo.
Følgende hovedendringer er gjort etter at planforslaget har vært på offentlig ettersyn og høring:
- Kontor- og næringsdelen av prosjektet i nord mot Helsfyr har nå gått fra å være tre enkeltstående høyhus til å bli et sammenhengende næringsbygg som spenner over det planlagte miljølokket over t-banesporet. Det foreslås nå kun et høyhus som vil ha en høyde på 64 meter og 15 etasjer, som vil plasseres helt nord-vest i planområdet. Resten av næringsbygget foreslås med en høyde på 6-7 etasjer.
- Boligdelen av prosjektet har også blitt endret med en økt utnyttelse fra ca. 30 000 m2 til totalt ca. 32 000 m2, da man har omgjort tidligere felt 4 fra næringsareal til boligareal. Samtidig har man redusert næringsarealet i prosjektet fra ca. 30 000 m2 til 21 000 m2.
- På boligdelen er det også gjort noen mindre endringer i høyder på enkelte av boligbyggene, hvor noen av byggene har fått redusert høyde, mens andre har gått noe opp i høyde.
- På deler av miljølokket over t-banesporene planlegges det for et større sammenhengende torg på i underkant av 3000 m2. Det legges opp til at man har utadrettet næringsvirksomhet og serveringstilbud på bakkeplan mot torgsidene, slik at man kan skape et attraktivt og levende torgareal. I tillegg er det en ambisjon å koble torgene på sørsiden og nordsiden av næringsbygget sammen med et offentlig tilgjengelig atrium/amfi på bakkeplan i næringsbygget.

Torgareal. Illustrasjon PIR2 Oslo.
Adkomstløsningen til driftsbasen og parkeringskjelleren vil skje via Etterstadsletta. Gjennom planprosessen har flere muligheter blitt undersøkt. Det konkluderes med at eneste mulige løsning for adkomst til driftsbase og parkeringskjeller er fra Etterstadsletta. Vi viser her til redegjørelse i planforslaget med konsekvensutredning og trafikkanalyse. Sporveiens anbefaling er at innkjørsel og utkjørsel fra driftsbasen separeres. Dette vil være en forbedring fra dagens situasjon, der store kjøretøy midlertidig blir stående i Etterstadsletta. I tillegg vil nye forbindelser og fortau forbedre trafikksikkerheten.
Revidert planalternativ legger opp til variasjon i høyder på boligbebyggelsen. Siktlinjer, gode solforhold og en variasjon i takhager etableres som gode bokvaliteter, og boligområdet får et fragmentert utrykk tilpasset omkringliggende bebyggelse. Det skal også legges til rette for et lokk over deler av sporområdet i den nordlige delen av planområdet, noe som vil styrke forbindelsene mellom Helsfyr T og Brynsområdet, og samtidig bryte opp barrieren som t-banetraseen oppleves som i dag. Lokket og torget mot Helsfyr vil også fungere som en viktig møteplass og overgang til Helsfyr stasjon.

I det revidert planalternativet har man gått fra tre enkeltstående høyhus til et sammenhengende næringsbygg, og det planlegges for et større sammenhengende torg på i underkant av 3000 m2. Illustrasjon Pir2 Oslo.
Et helt nytt byrom for utadrettet virksomhet og publikumsrettede funksjoner
Alle næringsbyggene skal fylles med utadrettet virksomhet i første etasje, og tilby publikumsrettede funksjoner mot byrom og gater. Formålsblandingen som reguleringsplanen legger opp til, med bolig, kontor, verksted, driftsbase, helsetjenester, idrett, kultur, hotell og forsamlingslokale, vil være med på å danne et godt nabolag med et bredt tilbud til lokalbefolkningen og nye beboere. Daglige gjøremål kan dekkes innenfor kort radius, og beboere og arbeidstakere kan lett reise miljøvennlig direkte fra Helsfyr kollektivknutepunkt eller på sykkel.
Prosjektet Etterstad base vil være med å omforme et støyende og avlukket driftsbaseområdet til å bli en ny og attraktiv del av nabolaget på Etterstad og vil samtidig bygge videre på resten av byutviklingen som skal etableres mellom Helsfyr og Brynseng de neste 10-30 årene. Gjennom å tilrettelegge for en flerfunksjonell byutvikling, vil man kunne skape en fremtidsrettet utvikling der ambisjonen er at man skal kunne bo, jobbe og leve et godt liv på Etterstad.

Alle næringsbyggene skal fylles med utadrettet virksomhet i første etasje, og tilby publikumsrettede funksjoner mot byrom og gater. Slik kan et offentlig atrium bli seende ut. Illustrasjon: Pir 2 Oslo/Luce atelier.
Har du spørsmål om prosjektet?
Send oss en e-post, og merk gjerne emnefeltet med "Etterstad base".