Det store T-baneløftet 2025-2030
Nå skjer det. En rekke store T-baneprosjekter må gjennomføres før Fornebubanen står ferdig. Oppgradering av Majorstuen stasjon, nytt signalsystem CBTC og nye vogner til T-banen (M4) er avgjørende for å skape økt kapasitet i hele T-banenettet.

Fire prosjekter, ett mål: Fornebubanen og tre Sporveien-prosjekter i bidrar til økt kapasitet for T-banen frem mot 2030. Fra venstre Johan Gjærum, direktør for marked og forretningsutvikling i Ruter, Sporveiens verkstedsjef Jan-Tore Iversen, konsernsjef Birte Sjule i Sporveien og prosjektleder Ingerid Eknes i Vognanskaffelsen.
Fakta om prosjektet
-
Status
Bygging
-
Gjelder
1-5
-
Byggeperiode
2019-2030
På denne siden
Fram mot 2030 skal T-banen i Oslo få flere stasjoner, hyppigere avganger gjennom sentrum og nærmere 20 prosent mer kapasitet.
Derfor er blant annet Majorstuen stasjon stengt i sommer. Fram til 4. juli kan tog kjøre forbi stasjonen uten å stoppe - men snart er gravemaskinene på vei ut i sporet. Stasjonen blir helt stengt, og T-banen vil bare gå fra Ullevål østover via Tøyen til Stortinget.

Inntil videre kan tog passere Majorstuen mens vi river på plattformene. Fra 5. juli er forbikjøring ikke lenger mulig.
Hvis du lurer mest på hvordan du kommer deg fram i sommer, er det smarteste å bruke Ruter-appen. Last ned ned hvis du ikke har den, og annen nyttig reiseinformasjon for sommeren kan du finne her:
Ruter | Flere T-banestasjoner er stengt i sommer Åpnes i ny fane
Hvis du lurer på hvorfor du ikke kommer deg fram som vanlig i sommer, les videre.
Sporveien gjør 3 av 4
T-baneløftet består at 4 store prosjekter som tilsammen skal skape en veldig mye bedre T-bane i Oslo om få år.
Det ene prosjektet er Fornebubanen, som er så stort og omfattende at det er en egen kommunal etat.
De tre andre prosjektene - som må skje før Fornebubanen kommer i 2029 - er i Sporveiens regi.
Ved siden av tog hvert 100. sekund gjennom byen er en stort mål å øke kapasiteten på Grorudbanen mot Vestli. Og koble Fornebubanen på T-banenettet sømløst og friksjonsfritt. Det er ikke så lett som du tror.
Derfor oppgraderer vi Majorstuen stasjon i sommer. Den har vært en propp og en flaskehals, og må bli en bedre stasjon for passasjerene.
Når stasjonen er oppgradert i september havner ikke alle passasjerene på samme sted på plattformen, slik det har vært, og slik det er blitt kø ved de samme dørene. Det har tatt tid, og derfor rekker vi bare 28 tog forbi Majorstuen stasjon slik det har vært frem til nå.
I fremtiden vil folk spre seg bedre, bruke alle togets dører - noe som gir mer effektiv av-og påstigning, mindre kø - og mindre dødtid langs plattformen.
Men oppgradert Majorstuen stasjon er bare 1 av 4 prosjekter som henger tett sammen.
De fire prosjektene som henger nært sammen og er gjensidig avhengig av hverandre, er:
Nytt signalsystem CBTC

Nytt utstyr: I sporet og ved sporet kommer mye utstyr for nytt signalanlegg. Det er stort sett gult. Foto: Stian Olsson/Sporveien AS Foto: Sporveien AS
T-banen skal få et nytt og moderne signalsystem av to viktige grunner. Ikke bare er dagens system på slutten av sin økonomiske og tekniske levetid, men det kan heller ikke gi oss mer kapasitet gjennom sentrumstunnelen, som T-banen sårt trenger. Ny teknologi gir oss muligheten til å kjøre T-banetogene tettere, og dermed får vi hyppigere avganger og plass til flere reisende.
Etter at Sporveien i 2021 inngikk avtale
med Siemens Mobility om leveransen av systemet, er prosjektet
nå inne i implementeringsfasen. I 2023 startet prosjektet
installasjonen av CBTC-utstyr i totalt tre pilottog, og etterhvert skal samtlige 115 vognsett bygges om. Prosjektet skal også installere mye nytt utstyr i og ved T-banens spor, og bygge mange tekniske hus langs T-banenettet.
I 2025 merker publikum arbeidet med nytt signalsystem gjennom kveldsstengninger av T-banen, slik at vi får jobbet fulle skift med å installere utstyr i sporet. Sist ut var Sinsen - Løren, og til høsten venter Nationaltheatret-Majorstuen og Carl Berner - Risløkka.
Lurer du på hvor vi har jobbet? Se etter de gule balisene fra plattformen. De ligger tett i tett der vi har vært.

Balsiser installert på Løren stasjon.
I tillegg blir det flere stengninger på strekningen Brattlikollen - Bergkrystallen for testing av ny teknologi.
Når Majorstuen er stengt i sommer, jobber nytt signalsystem i sporet på strekningen Blindern-Forskningsparken - som uansett ville være stengt.
Nye T-banevogner

Nye (og flere) vogner: Tidsnok til åpningen av Fornebubanen i 2029 får Oslo levert nye trevognssett fra spanske CAF, som også har levert Oslos nye trikker. Illustrasjon: Sporveien/CAF Foto: Sporveien AS
I 2022 fikk Sporveien oppdraget med å anskaffe nye T-banevogner. Alle dagens tog skal fortsette å kjøre i mange år, men med utvidelsen av T-banenettet forbi Skøyen og Lysaker til Fornebu er det behov for å ha flere tog i drift. Spanske CAF leverer 20 nye 3-vognssett til Oslos T-banenett.
Kontrakt med leverandøren ble inngått i mai 2024, og de
nye vognene skal være på plass i 2029. De første testtogene ankommer Oslo i 2027.
Nye vogner får bredere dører for mer effektiv av- og påstigning, de får vognsidekamera for ekstra sikkerhet, mer moderne skjermer ombord og bedre lysvarsling på dørene - blant mye annet.
Nye vogner kan ikke tilpasses å kjøre med 60 år gammelt signalsystem, og er avhengig av at nytt signalsystem CBTC er på plass i tide.
Oppgradert Majorstuen T-banestasjon

Åpnes opp og oppgraderes: Majorstuen stasjon åpner seg mot byen når vi oppgraderer. Flere innganger fra Sørkedalsveien og Slemdalsveien gjør stasjonen langt mer tilgjengelig. Illustrasjon: Team Major. Foto: Sporveien AS/Team Major
Majorstuen T-banestasjon skal oppgraderes med større plattformer, flere adkomster og ny gang- og sykkelbru i vest vis-a-vis Politihøyskolen. Målet med oppgraderingen er å spre de reisende bedre, så det blir jevnere fordeling av folk som skal inn og ut av hver enkelt dør på T-banetoget. Av- og påstigning går dermed raskere og hvert tog står kortere på stasjonen.
Da rekker vi flere avganger hver time - på Majorstuen, men også gjennom hele sentrum til Tøyen.
Oppgraderingen er avgjørende for å skape plass til 8 tog i timen fra Fornebubanen, slik at samlet antall tog i timen gjennom sentrumstunnelen kan økes fra 28 til 36 tog i timen.
I tillegg skal prosjektet etter planen anlegge
en ny butt med seksvognsplattform knyttet til Holmenkollbanens
utgående spor, noe som skjer i 2028. Dette vil kunne øke kapasiteten både på Kolsås- og Lambertseterbanen.
Det er sommeren 2025 stasjonen stenges helt ned for oppgradering. Det skjer fra og med 5. juli. Før det kan togene passere, uten å stoppe.

Illustrasjon: Team Major
Fornebubanen

Illustrasjon Fornebuporten stasjon: Zaha Hadid Architects og A_Lab.
Fornebubanen er en egen etat i Oslo kommune og utvider T-banens linjenett med en ny bane mellom Majorstuen i Oslo og Fornebu i Bærum.
Fornebubanen skal settes i drift i 2029. I 2025 kobles Fornebubanens 7,7 kilometer med tunnel på dagens T-banenett litt nord for Majorstuen, i Volvattunnelen. Dette medfører at linje 2 og 3 vestover mot Østerås og Kolsås blir berørt, og ikke kan kjøre mellom Majorstuen og Borgen fra slutten av mars til starten av november.
Les alt om Fornebubanen her:
Fornebubanen - Slik bygger vi Oslo - Oslo kommune Åpnes i ny fane
Stor påvirkning på T-banedriften i 2025
Å bygge fremtidens T-bane og utvide kapasiteten er mulig uten å påvirke T-banetrafikken mens prosjektene pågår.
I 2025 skjer flere av de store stengningene som må til for å utvide T-banenettet mot Fornebu og samtidig øke antall avganger i resten av T-banenettet - fra vest til øst.
Ruter vil i god tid informere passasjerene om avvikstrafikken og hvordan man kan og bør tilpasse seg. Hovedhendelsene i 2025 er:
Stengt mellom Borgen og Majorstuen fra mars til november:
Fornebubanens tunneler skal kobles på T-banenettet under bakken på Volvat. Dette er en komplisert og omfattende opersjon som krever stengt T-bane mellom Borgen og Majorstuen fra 28. mars til 4. november. Det blir erstatningstrafikk i regi av Ruter, som vil informere de reisende grundig i forkant av stengningen.
Stengt Majorstuen stasjon fra start av skoleferien og én måned ut i høstsemesteret:
Majorstuen stasjon vil stenge for av- og påstigning fra 23. juni til 21. september.
Stasjonen vil være helstengt (ingen T-banetog forbi) fra starten av juli til starten av august. Dette vil påvirke T-banetrafikken ellers, og T-banen på Ringen vil gå mellom Ullevål T og Stortinget.
Holmenkollbanen vil være stengt disse 5 ukene.
I ukene før og etter helstengning vil stasjonen være stengt for av- og påstigning, men togene kan kjøre forbi. Da vil Holmenkollbanen være i drift og stasjoner som Blindern og Forskningsparken være åpne.
Arbeidene og stengningen på Majorstuen er nødvendig for den omfattende fornyelsen av infrastrukturen (over- og underbygning, sviller og skinner), bygging av plattformer og bygging av fundament for ny gang- og sykkelbru.
Kveldsstengt T-bane på deler av Ringen vår og høst 2025:
Prosjektet for nytt signalsystem CBTC vil også ha behov for lengre perioder med
kveldsstengt T-bane på ulike deler av sentrumsbanen (Ringen) for å installere nytt utstyr i og langs spor. Dette vil gjelde søndag-torsdag (altså ikke helg) fra klokken 21 om kvelden, og påvirke ulike delstrekninger av Ringen eller nært Ringen.
Carl Berner - Stortinget er kveldsstengt fra kl 21 søndag-torsdag i perioden 27.01 til 13.03.
Hellerud, Brynseng, Helsfyr og Ensjø påvirkes fra kl 21 søndag til tordag i perioden 17. mars til 1. mai.
Nydalen og Storo er kveldsstengt fra 4. mai til 5. juni, også dette kveld fra kl 21 søndag-torsdag.
Sinsen og Løren er kveldsstengt fra 8. juni til 26. juni, også dette kveld fra kl 21 søndag-torsdag.
Utover høsten skjer installasjonsarbeid på følgende strekninger med utvidet driftspause fra klokken 21 om kvelden:
· Nationaltheatret – Majorstuen 15.-25. september
· Carl Berner – Risløkka 25. september – 15. oktober
· Ullevål Stadion -Sognsvann 21.-31. oktober
· Borgen – Smestad 4. – 12. november