Møt en av våre ansatte, trikkefører Navid Beyzavi

Bli kjent med trikkeføreren Navids lidenskap for sitt arbeid, der han gir Oslos reisende en trygg og hyggelig tur, samtidig som han nyter en enestående utsikt fra førerrommet.

Bilde av trikkefører foran SL 95 trikk på Holtet

Trikkefører Navid Beyzavi synes det beste er å se Oslo våkne om morgenen. Foto: Sporveien AS

Hva er din jobb i Sporveien?

Jeg jobber som trikkefører og har som hovedoppgave å gi de reisende en god tur og frakte dem trygt fra A til Å.

Det beste er å se Oslo by våkne om morgenen og se byen legge seg på kvelden. Det er en spesiell følelse å kjøre ut klokken halv fem på morgenen når det er helt stille og mørkt.

Navid Beyzavi , Trikkefører i Sporveien

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

En vanlig arbeidsdag begynner vanligvis ved at jeg enten står opp veldig tidlig eller ganske sent, avhengig av når jeg har skift. Hvis jeg har tidlig skift, møter jeg opp og henter ut en vogn og klargjør den. Det betyr å sjekke kritiske funksjoner som bremser og se at det ikke er noen feilmeldinger eller lignende. Så er det å sette seg bak spakene og begynne å kjøre. Vaktene er som regel mellom seks og åtte timer og man kjører sjeldent mer enn fem timer før man har en pause. For eksempel tar jeg ofte to turer til Bekkestua og tilbake før det er det lunsj.

Hva er det beste med å jobbe som trikkefører? 

Jeg synes det er herlig å kjøre trikk. Det er rett og slett en fryd. Når man sitter i førerrommet til trikken får man med seg mye. Det beste er å se Oslo by våkne om morgenen og se byen legge seg på kvelden. Det er en spesiell følelse å kjøre ut klokken halv fem på morgenen når det er helt stille og mørkt. Det er også fantastisk å se hele Oslo by når man kjører nedover fra Ekeberg. Jeg har virkelig den beste utsikten fra mitt lille kontor.

Selv om jeg har jobbet her i flere år, kjeder jeg med aldri, fordi det alltid er noe nytt som skjer. Man må være veldig oppmerksom og våken. Selv om man kjører de samme rutene er det alltid noe nytt som skjer. Jeg har aldri hatt så mye glede av å komme på jobb som det jeg har her i Sporveien. Det er også hyggelig å møte gode kolleger. Det er alltid noen nye som stikker innom og noen man kan snakke med i lunsjen eller andre småpauser. En annen ting jeg liker er at det er god balanse mellom jobb og fritid. Når man er ferdig på jobb er man helt ferdig. Man trenger ikke ta med seg jobben hjem.

Hvorfor Sporveien?

I min tidligere jobb hadde jeg kjent en stund at jeg ønsket mer fritid og tid med familien. Da jeg ble tipset av en bekjent om at det var bra miljø og bra folk her, søkte jeg. Det var veldig mange søkere, men jeg var en av de heldige som fikk jobben. Det er jeg veldig glad for nå.

Hva har du har lært av å jobbe i Sporveien?

Da jeg begynte å jobbe i Sporveien måtte jeg gjennom et omfattende opplæringskurs som gikk på fulltid i ti uker. Det var informativt og lærerikt. Jeg lærte mye om jernbaneloven og hvordan man skal forholde seg ute i blandet trafikk. Det er mange lover vi må forholde oss til når vi er ute og kjører. I starten synes jeg det var vanskelig og stressende å kjøre trikken, men når man først kan det, er det enkelt. Det er litt som å sykle. For å bestå kurset måtte jeg gjennom en rekke eksamener og de er ikke enkle å bestå. Man må virkelig pugge. Som trikkefører må man også være tålmodig og trives med kundebehandling. Hvis man ikke liker passasjerer, vil man kanskje ikke trives i jobben. Man må dessuten være våken hele tiden. Det er utrolig viktig. Nå for tiden er det veldig spennende med de nye trikkene.