Møt en av våre ansatte, T-banefører Ken André Berthelsen

Møt Ken André Berthelsen, T-banefører i Sporveien, som forteller om hverdagen i sitt unike "kontor". Lær om hva han synes er mest givende med jobben og hva som har overrasket han mest i jobben som fører.

Bilde av T-banefører foran inngangen til Tøyen T-banestasjon.

T-banefører Ken André Berthelsen synes det beste er å få kjøre linje 1 opp til Frognerseteren for å se den spektakulære utsikten over Oslo. Foto: Sporveien AS

Hva er din jobb i Sporveien?

Jeg er T-banefører. Det vil enkelt forklart si at jeg kjører T-banen og frakter alle slags folk rundt i byen.

Det å se naturen og alle årstidene skifte har virkelig en egen sjarm. Folk i byen ser også ut til å sette veldig pris på T-banen og den jobben vi gjør.

Ken André Berthelsen , T-banefører i Sporveien

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Jeg møter som regel opp på Ryen eller Tøyen og tar meg gjerne en kaffe og hilser på kolleger før jeg setter meg på toget og begynner å kjøre. Jeg kan starte på mange ulike tidspunkter, helt fra klokken 04.30 om morgenen og til 19.30 om kvelden i den turnusen jeg har nå. Så det blir en fin variert arbeidsperiode med to helgevakter i løpet av en periode på seks uker.

Noe av det som er viktig i jobben som T-banefører er å være våken og oppmerksom. I tillegg til å plassere toget riktig på stasjonen og stoppe på rett sted, og følge med på at alle som skal av og på får gjort det. Man må også følge godt med på at det ikke er noen hindringer i sporet foran toget. Selve farten styres av toget, men det gjelder å følge med på at alt går som det skal når det gjelder lyssignal og at en har tilpasset fart inn mot stasjonen.

Hva er det beste med å jobbe som T-banefører? 

Det jeg synes er aller best, er å få oppleve Oslo på den måten som vi togførere gjør. Det er veldig flott å kjøre linje 1 om morgenen, for eksempel. Jeg synes definitivt at vi har det aller beste kontorvinduet i byen og jeg synes jobben er utrolig givende. Det å se naturen og alle årstidene skifte har virkelig en egen sjarm. Folk i byen ser også ut til å sette veldig pris på T-banen og den jobben vi gjør. 

Jobben som T-banefører er en veldig lite fysisk krevende jobb og jeg liker at man får sitte helt i fred, men at man likevel må være årvåken og passe på. Jeg setter stor pris på mangfoldet og miljøet i T-banen. Alle kollegene mine er kjempefine folk!

Hvorfor Sporveien?

Etter å ha drevet butikk i over 16 år, hadde jeg lyst til å drive med noe helt annet. Jeg kan fortsatt drive med kundeservice, men nå på en litt mer bærekraftig og miljøvennlig måte. Da butikkjeden jeg jobbet for ble lagt ned, måtte jeg se meg om etter ny jobb og så at Sporveien trengte togførere. Jeg har nå vært her i tre år og er utrolig glad for å være her. Jeg kunne virkelig ikke hatt det bedre, faktisk. Sporveien er en veldig god bedrift å jobbe i.

Hva har du har lært av å jobbe i Sporveien?

Før tok jeg det for gitt at det alltid kom et nytt tog, men nå vet jeg hvor mange ting som spiller inn for at alt skal gå sømløst. Man tenker kanskje ikke over at en liten forsinkelse kan få store ringvirkninger for hele trafikken. Derfor er punktlighet i alle ledd så viktig.