Møt en av våre ansatte, T-banefører Ann Iren Berge

Møt T-banefører Ann Iren Berge som tar deg med på en reise gjennom hennes hverdag bak spakene i førersetet på T-banen. Hun deler sitt perspektiv på yrket, det gode arbeidsmiljøet, og hvorfor hun er så fornøyd med sitt karrierevalg.

Bilde av T-banefører på Tøyen stasjon foran et T-banetog.

T-banefører Ann Iren Berge liker å ha en samfunnsnyttig jobb og trives godt med arbeidsmiljøet i T-banen. Foto: Sporveien AS

Hva er din jobb i Sporveien?

Jeg jobber som T-banefører. Det vil si at jeg har ansvar for å frakte kundene våre rundt i byen. Det skal være trygt og mest mulig presist og komfortabelt å reise med oss.

Noen tror kanskje det er kjedelig eller ensformig å kjøre T-banen, men det synes jeg absolutt ikke, det er alltid noe nytt å se på når man kjører rundt i byen.

Ann Iren Berge, T-banefører i Sporveien.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Hvis jeg starter tidlig og har utkjøring av et tog fra vognhall, drar jeg hjemmefra klokken fire på natten. Da jeg startet i jobben, for snart sju år siden, syntes jeg det var vanskelig å stå opp så tidlig. Jeg vente meg heldigvis fort til det, og nå gjør det meg ingenting. De fleste dager starter imidlertid med at jeg avløser en kollega og overtar et tog på Tøyen. Det er her vi har administrasjon, kantine, pauserom osv. I løpet av vakten kjører jeg flere forskjellige linjer og bytter tog flere ganger. Jeg liker aller best å kjøre linje 1 Frognerseteren, der er det flott utsikt og vakker natur. Når jeg har pause, går jeg gjerne en tur i Botanisk hage for å strekke litt på bena og få litt frisk luft, eller jeg er på pauserommet og slår av en prat med kolleger.

Noen tror kanskje det er kjedelig eller ensformig å kjøre T-banen, men det synes jeg absolutt ikke, det er alltid noe nytt å se på når man kjører rundt i byen. Men at man trives i eget selskap er selvfølgelig en forutsetning for å like denne jobben, og det er ikke lov til å bruke mobiltelefon eller høre på musikk når man kjører. Det kan oppstå uforutsette hendelser og det er viktig å være våken og oppmerksom hele tiden.

Hva er det beste med å jobbe som T-banefører? 

Selve jobben, det å kjøre T-banen, liker jeg veldig godt. Det føles bra å gjøre noe samfunnsnyttig, og noe som er bra for klimaet og miljøet. En annen viktig grunn til at jeg trives, er det gode arbeidsmiljøet. Det er positivt og inkluderende. Kombinasjonen av det å treffe på kolleger gjennom arbeidsdagen, og det å jobbe helt på egen hånd, setter jeg pris på. Siden vi ikke kan bruke mobilen når vi kjører, gir det et pusterom fra det å alltid være tilgjengelig.

Hvorfor Sporveien?

Jeg hadde lyst til å prøve noe nytt etter å ha jobbet med kundebehandling i mange år. Jeg har alltid vært glad i å kjøre bil, og syntes det så spennende ut å kjøre T-bane. Fra en venninne som kjørte trikk hadde jeg hørt mye bra om Sporveien som arbeidsgiver. Vi har gode vilkår, en trygg arbeidsplass og fagforeninger som står på for oss. Jeg liker å jobbe turnus og ønsker ikke en typisk åtte til fire-jobb. Jeg liker variasjonen med å jobbe og ha fri til litt ulike tider. Turnusen jeg har nå rullerer mellom tidlig-, midt- og kveldsvakter, og jeg jobber hver tredje helg. 

At vi er så mange som gjør den samme jobben gjør at det blir fleksibelt for eksempel når det gjelder å kunne bytte vakter.

Hva har du har lært av å jobbe i Sporveien?

Det er første gang jeg jobber for et så stort selskap, og jeg synes det er gøy at det er mange avdelinger som drar lasset sammen, og jobber mot samme mål; å gi våre kunder et best mulig tilbud. Før jeg begynte i Sporveien hadde jeg aldri tenkt over hvor mye som må være på plass for at driften av T-banen skal fungere. Det er også spennende å følge med på de store infrastrukturprosjektene i Sporveien når jeg er ute og kjører.

Og, jeg visste selvfølgelig ikke at det var så gøy å kjøre T-bane!