Sikkerhet på trikken

Lær om vikepliktsreglene for trikken, og hvordan sikre en trygg på- og avstigning både med og uten barn, barnevogn, rullator eller rullestol.

Nattestid  trikk kjører mot gutt med reflekser på vei over sporet. Foto.

Fra reflekskampanjen "Bli sett, bruk refleks". Foto: Sporveien AS

Alle har vikeplikt for trikken

Trafikkreglene § 10.2 sier at trafikanter - både gående og kjørende - skal gi fri vei for trikken og stanse om nødvendig. 

Over 20 prosent av kollektivtransporten i Oslo skjer med trikk: Rundt 150 000 passasjerer reiser med trikken hver dag. Er du usikker på hvilke regler som gjelder der trikken er en del av trafikkbildet?

Størrelsesbegrensninger

Sitter du i rullestol, reiser med barnevogn eller har nedsatt funksjonsevne?

Les mer om størrelsesbegrensninger hos Ruter. (├ąpnes i ny fane)

Bråbremsing kan medføre skader om bord

En kollisjon mellom bil og trikk kan også involvere fotgjengere og passasjerer om bord. Om det går bra for bilføreren, går det ikke nødvendigvis bra for alle andre.

En nestenulykke med et annet kjøretøy eller en fotgjenger kan føre til at trikken må bråbremse, og passasjerer kan bli skadet, selv om den som forårsaket nestenulykken kanskje ikke føler konsekvensene direkte. Vi i Sporveien forplikter oss til å gjøre alt vi kan for å sikre at våre kunder får en trygg og behagelig reiseopplevelse.

Som både bilist og fotgjenger spiller du en avgjørende rolle i dette ved å opptre som en ansvarlig medtrafikant.

Barnevogn og småbarn på trikken

Vi ønsker å gi deg noen nyttige tips for å gi deg og barnet ditt en trygg og enkel reise med trikken. 

  • Benytt en av dørene med rullestolsymbol. Trikkene har to dører med dette symbolet. Fordøren kan ikke benyttes.
  • Vanligvis lukker trikkedørene seg automatisk 4 sekunder etter at sistemann har passert fotocellen i døren.
  • Automatikken brytes når du trykker på døråpnerknappen som er merket med barnevognsymbolet. Da blir døren stående åpen helt til trikkeføreren ser at du er kommet trygt på eller av, og døren blir lukket manuelt fra førerplassen. 

Når barnevognen må løftes?

Løft alltid vognen med håndtaket først inn og sist ut, det er tryggest for barnet. Hvis vognen ikke har kanter som hindrer den lille i å falle ut, bør barnet ha på seler som er festet til barnevognen. 

Reise med ulike trikketyper

Rullestolbrukere på trikken

Den nyeste trikketypen vår har lavgulv og enkel adkomst for rullestolbrukere. Bruk nest fremste dør og trykk på døråpnerknapp med rullestolsymbol.

Trygg på- og avstigning

Vi ønsker å gi deg en trygg, enkel og behagelig reise med trikken. Ønsker du litt bedre tid på å komme deg gjennom døren, kan du bruke døråpnerknappen. 

Slik virker døråpnerknappen

Åpne- og rullestol-knapp på trikkedør. Foto.

Slik ser knappen ut på de nyeste SL18 trikkene, da vil føreren ikke lukke døren før du har kommet deg trygt inn i vognen Foto: Sporveien AS

Når man trykker på den øverste gule knappen, åpner dørene – og lukker deretter automatisk etter fire sekunder.

Hvis du trenger bedre tid, trykker du på den nederste knappen. Denne er merket med symbol for barnevogn, rullestol og/ eller eldre. Da kobles automatikken ut, og føreren lar døren stå åpen til du har kommet deg trygt inn eller ut av trikken.

Ved dørene inne på de eldste trikkene er tilsvarende døråpnerknapp plassert på holdestangen og merket med eldresymbol og teksten «Døren står åpen lenger». Trykk på denne når du skal av.

Sikker reise under store arrangementer

Hvert år i august drar et trettitalls tusen fotballspillere i alderen 10 til 19 år, sammen med trenere, støtteapparat, foreldre og fans, kollektivt til Norway Cup på Ekebergsletta. Turneringen er verdens største i sitt slag, og med så mange deltakere kommer det naturligvis med utfordringer for et kollektivselskap. Med denne filmen, som inneholder noen enkle reiseråd, ønsker vi å invitere til et samarbeid om å sikre en trygg kollektivreise.

Se denne vidoen om hvordan du reiser sikkert til og fra større arrangementer som Norway Cup.