Billettkontrollør Nils Ousman Kah

Møt Nils Ousman, servicemedarbeider i billettkontrollen hos Sporveien. Les mer om hva jobben som billettkontrollør går ut på.

Billettkontrollør Nils Ousman Kah synes noe av det beste med jobben er at ingen dager er like..

Hva er din jobb i Sporveien?

Jeg jobber som servicemedarbeider i billettkontrollen. Det vil si at jeg utfører kontroller av billetter og jobber forebyggende slik at flest mulig velger å kjøpe billett før de skal reise. I tillegg bistår jeg og kollegene mine med publikumsservice ved behov. Det kan for eksempel være informasjon om reiseruter eller veiledning om kjøp av billetter til våre reisende. 

Vi støtter hverandre og kommer alltid frem til en løsning uansett situasjon. Man er på jobb samtidig som man er i godt selskap og det gjør dagene mye hyggeligere og enklere.

Nils Ousman Kah , Billettkontrollør i Sporveien

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Det som er spennende er at ingen dager er like. Selv om det er en klar instruks for hva vi skal gjøre i jobben, er det stor variasjon i arbeidsdagene. Fordi vi jobber med mennesker, blir hver dag forskjellig. Som regel går det veldig greit å kontrollere billettene og folk er stort sett hyggelige og imøtekommende. Likevel møter vi også på noen utfordringer som det er spennende å løse i fellesskap med de andre jeg jobber sammen med.

Vi jobber turnus og jobber både dagtid og kveldstid og noen helger. Jeg trives veldig godt med det og foretrekker turnusarbeid fremfor en fast åtte til fire-jobb. I løpet av en dag kan vi ha flere forskjellige kontrollsituasjoner. Vi er både ute på trikkene og T-banene og har ut- eller innekontroller på ulike stasjoner. Vi jobber alltid sammen i team og er minimum tre stykker sammen.

Hva er det beste med å jobbe som billettkontrollør? 

Det er ganske mye. Jeg er veldig heldig med kollegene mine, for vi er en sammensveiset gjeng som trives veldig godt i hverandres selskap. Vi støtter hverandre og kommer alltid frem til en løsning uansett situasjon. Man er på jobb samtidig som man er i godt selskap og det gjør dagene mye hyggeligere og enklere.

For å trives som billettkontrollør, må man trives med å jobbe med mennesker. Jeg synes det er viktig å fremstå som profesjonell og imøtekommende og behandle folk slik jeg selv ønsker å bli møtt. Jeg er opptatt av å ha en relativt forsiktig tilnærming og er opptatt av å bruke rolig stemme og møte folk på en ordentlig måte.

Hvorfor Sporveien?

Jeg er født og oppvokst i Oslo og har tatt mye kollektivtransport. Etter mange år i vekterbransjen ønsket jeg nye utfordringer og søkte på denne jobben. Det har jeg absolutt ikke angret på, for jeg stortrives og er veldig fornøyd med valget. Fra før kjente jeg bybildet godt og har jobbet mye i sentrum. Det har også vært med på å gi meg en del egenskaper som er viktige i denne jobben. Jeg synes ikke vanskelige situasjoner er ubehagelige fordi jeg er så vant til det. Før jobbet jeg mye alene, men det gjør jeg aldri nå. Det er en stor fordel.

Hva har du har lært av å jobbe i Sporveien?

Jeg har lært å se an situasjonen i større grad, og at alt kanskje ikke er like svart-hvitt som jeg trodde tidligere. Selv om hovedregelen er at manglende billett fører til gebyr, møter vi flere mennesker i en vanskelig situasjon. Vi ser ofte an situasjonen og ser gjerne på historikken til personene vi møter.

Jeg har også lært at mye av jobben vår er forebyggende. Vi ønsker selvsagt helst at folk skal kjøpe billett og at vi slipper å gi gebyrer. Men jobben vi gjør er veldig viktig, fordi vi skaffer inntekter som er viktig for kollektivtransporten. Jeg har også lært at jeg passer veldig godt til denne jobben og at jeg liker veldig godt å jobbe med mennesker. Dessuten møter jeg mennesker på en helt annen måte nå enn tidligere.